COVID-19 – novo normalno

COVID-19 – novo normalno  

Infekcija COVID-19 se najčešće se pojavljuje u blagom ili umjerenom obliku, ovisno o dobi i spolu oboljele osobe te o eventualnim pridruženim bolestima.

Virus SARS-CoV-2 se širi putem zaraženih kapljica koje se većinom prenose zrakom za vrijeme bliskog kontakta s COVID-19 pozitivnom osobom.

Bliski kontakt podrazumijeva zajednički boravak s COVID-19 zaraženom osobom, duži od 15 minuta, u zatvorenom prostoru, na udaljenosti manjoj od jedan i pol do dva metra, bez maske. Na otvorenom je nešto drugačije zbog slobodne cirkulacije zraka, međutim kako bismo se zaštitili i na otvorenom je najvažnije održavati preporučeni razmak od metar i pol do dva.

Razdoblje od izlaganja zarazi do pojave bolesti naziva se inkubacija. Dosadašnja istraživanja su pokazala da je razdoblje inkubacije između 2 i 14 dana, a najčešće se klinički simptomi javljaju oko petog dana. 

Kod 80-90 % oboljelih radi se o asimptomatskim, blažim i umjerenim tegobama.

Takve osobe također prenose virus i šire zarazu niti ne znajući da su zaraženi!

To može biti bilo tko od nas! I to je glavni razlog za pridržavanje svih preporuka!

Ako ne mislite na druge, pomislite na svoje roditelje, djedove i bake, prijatelje… 

Najčešći simptomi su blago povišena tjelesna temperatura, glavobolja, gubitak mirisa, bol u mišićima, umor i iscrpljenost, curenje / začepljenost nosa, grlobolja kod blažih oblika bolesti i mlađih pacijenata.

Proljev, mučnina i povraćanje javljaju se kod starijih osoba, a suhi kašalj i kratak dah kod težih oblika bolesti.

Pomoć liječnika potrebno je potražiti ako blaži simptomi traju dulje od dva-tri dana, ako su prisutne kontinuirane poteškoće prilikom disanja, stalna bol u prsima kod disanja, kod povišene tjelesne temperature iznad 39 °C, kod upornog kašlja i iskašljavanja.

Poseban oprez je potreban kod djece mlađe od dvije godine te osoba starijih od 65 godina s virusnom upalom pluća koji zahtijevaju liječnički tretman, kao i osobe na kemoterapiji, s oslabljenim imunitetom i osobe s drugim zdravstvenim problemima (bolestima srca i krvnih žila i plućnim bolestima).

Većina oboljelih liječi se kod kuće. U samoliječenje spada unos velike količine tople tekućine (što oslobađa sluz i pomaže kod iskašljavanja), zatim odmaranje i mirovanje, ali i korištenje tableta protiv bolova i/ili protiv povišene temperature (paracetamol, ibuprofen  ili acetilisalicilna kiselina). Trebalo bi pokušati izbjeći lijekove protiv kašlja, osim ako ih liječnik nije odobrio. Smirujući kašalj pogoršavamo razvoj bolesti jer se time pomaže nakupljanju tekućine i sluzi u plućima. Kašalj može smirivati jedino tijekom noći kako bi se bolesnik naspavao i odmorio.

Što možemo učiniti?

Ne smijemo zaboraviti da je kod postavljene sumnje ili dokazane COVID-19 infekcije samoizolacija/karantena jedina mjera koja je učinkovita u smanjenju širenja zaraze.

Obzirom na veliki broj asimptomatskih prenositelja zaraze, uključujući mlađe ljude i djecu, širenje zaraze možemo spriječiti jedino pridržavanjem uputa i mjera prevencije za COVID-19 – osobnom higijenom i odgovornim ponašanjem:

 • pranje i dezinfekcija ruku (pravilno higijensko pranje ruku traje najmanje 60 sekundi uz korištenje antiseptika za ruke
 • izbjegavanje dodirivanja lica (oči, nos, usta)
 • kašljanje i kihanje u papirnatu maramicu ili lakat
 • nema rukovanja
 • obavezno nošenje maske u zatvorenom prostoru
 • fizička distanca od dva metra od drugih osoba
 • ostajanje kod kuće u slučaju bolesti
 • dezinfekcija predmeta koji su često u uporabi (mobitel, ključevi, tipkovnice…)
 • dovoljno odmora i sna za pomoć održavanju stabilnog imuniteta
 • zdrava prehrana i fizička aktivnost

 Potrebno je koliko je najviše moguće:

 • izbjegavati veća okupljanja, posebno u zatvorenom
 • izbjegavati dizala i zatvorene prostore općenito (duži boravak u trgovačkim centrima)
 • provjetravati prostorije u kojima živite i radite
 • družiti se u užem krugu obitelji, prijatelja i poslovno
 • ograničiti vrijeme boravka u zatvorenom prostoru
 • educirati mlade i djecu o važnosti odgovornog ponašanja kako ne bi zarazili roditelje, djedove i bake!

Ne smijemo ugrožavati svoje zdravlje i zdravlje zdravstvenih radnika dolascima u ordinacije, čekaonice i bolnice bez prethodne telefonske konzultacije sa svojim liječnikom obiteljske medicine.

Moramo se ponašati kao da smo svi mi potencijalno nositelji virusa.

Ukoliko se broj oboljelih poveća, zdravstveni sustav će nam ponovo biti nedostupan za redovite kontrole i liječenje kroničnih i onkoloških bolesnika, kao i otkrivanje novih bolesti.

To će imati daleko teže posljedice na naše zdravlje od same epidemije COVID-19.

U ovoj smo borbi prepušteni sami sebi.

Radi se o našim interesima, našoj budućnosti i sigurnosti naših najbližih.

Čuvajmo jedni druge :)