Ginekologija

Ginekologija, potiče od grčke reči gynaika (γυναίκα) što u prijevodu znači žena. Ova grana medicine se bavi zdravljem, poremećajima i liječenjem ženskih reproduktivnih organa, smještenih u donjem dijelu trbuha (mala zdjelica). Dijelimo ih na unutarnje i vanjske organe. Unutranji organi su jajnici, jajovodi, maternica i rodnica. Jajnici su parne spolne žlijezde u kojima nastaje jajna stanica i koji luče ženske spolne hormone. Jajovodi povezuju jajnike sa maternicom i prenose jajašce (oplođeno ili neoplođeno) od jajnika do maternice. Maternica je organ čije su stijenke građene od glatkih mišića, a čija je šupljina namjenjena razvoju i zaštiti oplođene jajne stanice. Rodnica povezuje unutarnje i vanjske spolne organe žene. To je cjevasti organ u čijem gornjem dijelu se nalazi grlić maternice (lat. cervix). Osnovna funkcija cervixa je da spriječi prodor mikroorganizama kao što su bakterije i virusi u maternicu. Na svojem donjem dijelu rodnica završava otvorom ženskog spolnog trakta (vaginalni otvor) gdje se nalaze vanjski spolni organi – stidnica ili vulva, stidni (ili Venerin) brežuljak, velike i male stidne usne, dražica (ili klitoris), predvorje rodnice, djevičnjak (ili himen) te žlijezde i njihovi izvodni kanali.

Najčešći razlog posjete ginekologu su upale rodnice popraćene simptomima poput pojačanog iscjetka, osjećaja svrbeža ili žarenja, neugodnog mirisa, crvenila u području ulaza u rodnicu, nelagode pri odnosu ili prilikom mokrenja. Razvoju upale rodnice pogoduju stanja kao što su trudnoća, šećerna bolest, upotreba antibiotika i nekih drugih lijekova, kao i stanja koja dovode do poremećaja pH, odnosno kiselosti rodnice što pogoduje razvoju infekcija. Liječenje upale ovisi o uzroku pa u slučaju pojave bilo kakvih smetnji nemojte sami započinjati liječenje već konzultirajte svog ginekologa i naručite se za pregled.

Redoviti godišnji ginekološki pregledi presudni su za intimno zdravlje žene i jedini su način ranog otkrivanja raka maternice. 

Redovite ginekološke preglede kao i ultrazvuk jajnika i maternice preporučljivo je obavljati u prvoj polovici menstrualnog ciklusa. Prvi dan menstrulanog krvarenja je prvi dan ciklusa, dakle za pregled i ultrazvuk naručite se između 7. i 12 . dana ciklusa (ovisno o trajanju krvarenja). Vrijeme za slijedeću kontrolu preporučit će vam liječnik prema nalazu PAPA testa ili ultrazvuka.

Ukoliko imate bilo kakve smetnje (bolovi, iscjedak, crvenilo) ili neredovite cikluse termin pregleda zatražite odmah.

 

Što je ginekološki pregled?

Pregled će započeti razgovorom i upoznavanjem. Liječnik će vas pitati s koliko godina ste dobili prvu menstruaciju, datum zadnjeg krvarenja, koliko traju krvarenja i koliko su česta (npr. svakih 28 dana). Pitat će vas da li bolujete od nekih drugih bolesti te da li u obitelji ima nekih kroničnih bolesti. Razgovarat ćete o načinu zaštite tijekom spolnih odnosa i liječnik će vam na kraju pregleda preporučiti za vas najbolju metodu zaštite i potanko vam sve objasniti. Ukoliko vam nešto nije jasno – slobodno pitajte, liječnik će vam rado odgovoriti na sva pitanja!

Nakon razgovora i upoznavanja slijedi ginekološki pregled. Kako bi pregled bilo ugodniji prethodno treba isprazniti mokraćni mjehur. Liječnik će vas uputiti u kabinu gdje ćete skinuti donje rublje i ogrnuti se suknjom za pregled (ili ostati u svojoj suknji).

U ginekološkoj ordinaciji nalazi se tzv. “ginekološki stol” na koji žena legne raširenih nogu, kako bi liječnik lakše obavio pregled. Liječnik najprije pregleda vanjsko spolovilo i utvrđuje eventualne promjene zatim, prstima zaštićenim rukavicom ulazi u vaginu i pregledava (opipava ) maternicu (tijelo i vrat) i jajnike. Dok jedna ruka pregledava kroz vaginu drugom rukom se traži položaj kroz trbuh.

Nakon toga liječnik uzima instrument – spekula. One se umetnu u vaginu kako bi se vidio grlić maternice, eventualan iscjedak iz vagine i obavio papa -test. Papa-razmaz uzima se dugačkim štapićem na čijem je kraju namotana vata. Liječnik “pobriše” vaginu i grlić maternice. Nalaz papa testa otkriva bolesti vrata maternice, a prije svega rak grlića maternice u ranom stadiju.

Ovaj dio pregleda traje ukupno nekoliko minuta. Nije bolan, a može biti malo neugodan. Zbog toga je važno da mjehur bude prazan kako ne bi došlo do nepotrebnog pritiska.

Ultrazvučni pregled – trebao bi biti sastavni dio redovnog godišnjeg ginekološkog pregleda. Ultrazvuk se može snimiti preko trbušne stijenke i kroz rodnicu-vaginalno. Ultrazvuk nije bolan, a pregled odnosno snimanje omogućava liječniku da vidi vašu maternicu (izgled, debljina stjenke) i jajnike (veličina, izgled, pristunost cista i folikula). Ultrazvučni pregled kod prvog pregleda je neophodno potreban, posebno ako se žele ordinirati hormonska zaštitna sredstva (pilule).

Rezlutat Papa testa dobit ćete kroz tjedan dana. Vaš će vam ga liječnik pojasniti i dati sve potrebne upute za liječenje (npr. ako se otkrije upala). Ponekad lijekove mora uzimati i vaš partner, a ponekad samo vi. Terapiju uzimajte redovito i ne preskačite doze. Nakon obavljenog pregleda i laboratorijske obrade liječnik vam može preporučiti kontracepciju.

Ako imate bilo kakve nedoumice, nemojte se ustručavati pitati sve što Vas zanima!

Prvi ginekološki pregled ne treba odlagati. Samo tako mogu se otkloniti mnoge nedoumice i spriječiti teže posljedice (infekcije, neželjena trudnoća, abortus i sl.).

Prvi posjet ginekologu

Mnoge mlade djevojke i žene vrlo često odgađaju prvi ginekološki pregled. Uzrok tome je najčešće strah od nepoznatog. Kako biste razbili strah preporučamo vam da o tome porazgovorite sa majkom ili prijateljicom koja je već bila na pregledu.

Prvi posjet ginekologu svaka bi žena obavezno trebala obaviti prije prvog spolnog odnosa ili ranije, u slučaju promjena kao što su iscjedak, svrbež, neugodno peckanje ili bol u području spolnog organa. Izostanak menstruacije do 16. godine života, neredovite i izrazito bolne menstruacije također su razlog za posjet ginekologu. Ukoliko prvi pregled niste obavili prije početka spolnog života, obavezno to učinite što ranije iako nemate nikakvih problema i koristite određeni oblik zaštite.

Prije odlaska liječniku pripremite i zapišite pitanja koja vas zanimaju, a u razgovoru će vam liječnik dati korisne savjete o vašoj intimi, o spolnim odnosima i što je najvažnije o zaštiti koju morate koristiti tijekom spolnog odnosa.

 

Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice – Dan mimoza

Dan mimoza – 21. siječnja 2017. Nacionalni je dan borbe protiv raka vrata maternice koji se već desetu godinu obilježava u cijeloj Hrvatskoj. Tim događanjem Hrvatska se priključuje brojnim europskim

0 comments

Maligne bolesti organa ženskog reproduktivnog sustava

Svaku malignu bolest koja počinje u nekom od organa ženskog reproduktivnog sustava nazivamo ginekološki karcinom. U statistikama smrtnosti razvijenih zemalja, neposredno nakon bolesti srca i krvnih žila, najviše problema uzrokuju

0 comments

UZV i kolor doppler u trudnoći

Prvi ultrazvučni pregled se radi pri sumnji na trudnoću tj. na početku trudnoće ili oko 6-8 tjedna trudnoće radi potvrde same trudnoće i živosti ploda. Između 18. i 22. tjedna trudnoće

0 comments