Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice – Dan mimoza

Dan mimoza – 21. siječnja 2017. Nacionalni je dan borbe protiv raka vrata maternice koji se već desetu godinu obilježava u cijeloj Hrvatskoj. Tim događanjem Hrvatska se priključuje brojnim europskim zemljama koje u razdoblju od 21. do 28. siječnja obilježavaju 11. Europski tjedan prevencije raka vrata maternice u organizaciji Europske udruge protiv raka vrata maternice (ECCA – European Cervical Cancer Association).

Rak vrata maternice, odnosno karcinom cerviksa kako ga najčešće zovemo, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) na drugom je mjestu po učestalosti kao uzrok smrti žena u svijetu, odmah iza vodećeg karcinoma dojke. Čak i u razvijenim zemljama gdje se Papa test redovito primjenjuje u svrhu ranog otkrivanja raka grlića maternice, žene još uvijek umiru od ove bolesti. U Hrvatskoj svake godine obolijeva više od 300 žena, a umre ih, na žalost više od 100.

Danas sa sigurnošću znamo da je jedan od vodećih uzročnika u nastanka karcinoma cerviksa dugotrajna kronična (neliječena) upala rodnice i vrata maternice prouzročena humanim papiloma virusom (HPV) koji se prenosi spolnim putem. U posljednjih 20 godina, dokazano je da 99,8 % karcinoma grlića maternice uzrokuju HPV virusi iz grupe visokog rizika. Usprkos tome cervikalni zloćudni tumor ne razvija se kod svih žena koje imaju HPV infekciju. Procjenjuje se da se kod 1 % inficiranih žena tijekom više godina razvije rak grlića maternice.

Budući se smatra da je infekcija HPV virusom, glavni uzročnik nastanka ove maligne bolesti, ujedno i najraširenija spolna bolest na svijetu koju za sada nije moguće spriječiti, potrebno je redovito provoditi cjelovite mjere zaštite te se ne preporuča: stupanje u spolne odnose prije 18. godine života, veliki broj spolnih partnera i/ili partneri koji imaju mnogostruke partnere. Primjerena zaštita tijekom spolnog odnosa je neophodna. Među čimbenike rizika na koje također možemo utjecati ubrajamo još ponašanje, način života, navike i prehranu.

Kako bismo umanjili rizik nastanka karcinoma cerviksa, potrebno je spoznati važnost odgovornog spolnog ponašanja, posebice adolescenata. Redovitim ginekološkim pregledima na vrijeme ćemo otkriti te započeti liječenje svih spolno prenosivih bolesti i kroničnih infekcija koje pogoduju nastanku malignih promjena na stanicama, stidnice, rodnice i cerviksa.

Pri redovitom ginekološkom pregledu liječnik će vizualnim pregledom vanjskog spolovila uočiti izrasline (iznad ili ispod razine okolne kože), njihovu veličina i oblik, boju, karakter rubova. Zatim, nakon postavljanja instrumenta u rodnicu (pregledom spekulumom), uočiti promjene na stjenkama rodnice (vagine), odnosno na vratu maternice (cerviksu). Svaka sumnjiva promjena (izraslina, područje drugačije obojenosti) treba se dalje dijagnostički istražiti.

Sastavni dio ginekološkog pregleda, u cilju otkrivanja upalnih i pred kanceroznih promjena je citološka analiza uzoraka s vrata maternice, iz rodnice, odnosno sa stidnice – PAPA test. PAPA testom se rak vrata maternice može otkriti u početnom, asimptomatskom stadiju ili čak u pred stadiju koji ginekolog ne može vidjeti prostim okom. Istodobno se u PAPA-testu mogu prepoznati brojni uzročnici spolno prenosivih bolesti kojih je liječenje također sastavni dio sprječavanja razvoja raka vrata maternice. Također, PAPA-test je prvi test za postavljanje sumnje na HPV-infekciju. Učinkovitost PAPA testa ovisi o redovitom praćenju, zbog toga što ponekad jedan PAPA test neće pokazati abnormalne stanice čak i kad su displazija i zloćudni tumor prisutni.

Zdrava prehrana, uredna tjelesna težina, nepušenje i bavljenje tjelesnim aktivnostima zaštiti će naš organizam od mnogih bolesti pa tako i umanjiti rizik od razvoja karcinoma reproduktivnog sustava.