Ginekologija

Opis

Ginekologija je grana medicine koja se bavi ženskim reproduktivnim organima, njihovom funkcijom i zdravljem.

Najčešći razlog posjete ginekologu su upale rodnice popraćene simptomima poput pojačanog iscjetka, osjećaja svrbeža ili žarenja, neugodnog mirisa, crvenila u području ulaza u rodnicu, nelagode pri odnosu ili prilikom mokrenja. Razvoju upale rodnice pogoduju stanja kao što su trudnoća, šećerna bolest, upotreba antibiotika i nekih drugih lijekova, kao i stanja koja dovode do poremećaja pH, odnosno kiselosti rodnice što pogoduje razvoju infekcija. Liječenje upale ovisi o uzroku pa u slučaju pojave bilo kakvih smetnji nemojte sami započinjati liječenje već konzultirajte svog ginekologa i naručite se za pregled.

Redoviti godišnji ginekološki pregledi presudni su za intimno zdravlje žene i jedini su način ranog otkrivanja raka maternice. 

Redovite ginekološke preglede kao i ultrazvuk jajnika i maternice preporučljivo je obavljati u prvoj polovici menstrualnog ciklusa. Prvi dan menstrulanog krvarenja je prvi dan ciklusa, dakle za pregled i ultrazvuk naručite se između 7. i 12 . dana ciklusa (ovisno o trajanju krvarenja). Vrijeme za slijedeću kontrolu preporučit će vam liječnik prema nalazu PAPA testa ili ultrazvuka.

Ukoliko imate bilo kakve smetnje (bolovi, iscjedak, crvenilo) ili neredovite cikluse termin pregleda zatražite odmah.

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Ginekologija”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.