Interna medicina

Opis

Interna medicina je grana medicine koja se bavi unutarnjim organima. To je vrlo široko područje pa su se stoga liječnici internisti subspecijalizirali za pojedine grane medicine, prema ogranima i organskim sustavima.

U našoj Poliklinici pored Opće internističke ambulante, imamo Kardiološku i Pulmološku ambulantu.

U općoj internističkoj ordinaciji možete obaviti pregled liječnika specijaliste interne medicine, sistematski pregled kao i predoperativne preglede s obradom i zatražiti drugo mišljenje (second opinion).

Internistički pregled je klinički pregled kod kojeg liječnik specijalist interne medicine tijekom  razgovora uzima detaljne podatke od pacijenta uključujući prijašnje bolesti, bolesti u obitelji kao i razlog dolaska(anamneza). Potom obavlja i detaljni klinički pregled koji obuhvaća inspekciju, palpaciju, perkusiju i auskultaciju što znači da će liječnik utvrditi kakvo je opće stanje pacijenta, pogledati kožu i vidljive sluznice, laganim pritiscima vrhovima prstiju pregledati limfne čvorove, krvne žile, trbušne organe i poslušati srce i pluća. Sastavni dio pregleda je i mjerenje krvnog tlaka. Po zavšenom razgovoru i pregledu u dogovoru s pacijentom odlučit će o daljnjim potrebnim pretragama ili pregledima.

Vrstan internist mora imati široki spektar bolesti kojima se bavi, ali i s druge strane osjećaj kada treba konzultirati kolegu koji je uže specijaliziran za pojedino područje. Dobar internist  i kliničar može biti u stanju prepoznati i riješiti većinu tegoba od kojih su najčešći poremećaji cirkulacije, bolesti pluća i bronha, bolesti žlijezda s unutarnjim izlučivanjem, bolesti srca, bolesti bubrega i urinarnog trakta, bolesti gastrointestalnog trakta(želudac,crijeva) kao i problemi s prostatom.

 

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Interna medicina”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.