Spirometrija za procjenu funkcije pluća

Opis

Spirometrija je jednostavna dijagnostička pretraga za dijagnosticiranje bolesti pluća i dišnog sustava.

Grana medicine koja se bavi bolestima organa za disanje, kao što su upale nosa, sinusa, ždrijela, bronha ili pluća, alergija, astma, bronhitis te kronična opstruktivna bolest pluća (KOBP), zove se pulmologija.

Pulmološki specijalistički pregled započinje razgovorom pacijenta i liječnika tijekom kojeg liječnik sakuplja sve neophodne informacije o pacijentu i obitelji (utvrđivanje sklonosti alergijskim bolestima), sadašnjoj bolesti i njenom tijeku (osobna anamneza), a zatim obavlja detaljan klinički pregled. Pulmološku ambulantu Poliklinike vodi dr.med. Ljerka Glad, spec. pneumoftiziolog sa dugogodišnjim iskustvom na području alergološke obrade te u radu sa plućnim bolesnicima. Po završenom pregledu i dijagnostičkoj obradi dobit ćete dijagnozu bolesti, svu potrebnu terapiju, preporuke i termin za kontrolni pregled.

U slučaju medicinske indikacije i potrebe detaljnijeg ispitivanja plućne funkcije doktorica će predložiti spirometriju, a ukoliko se radi o smetnjama dišnog sustava izazvanim alergijskom reakcijom ldobit ćete preporuku za alergološka testiranja i daljnju laboratorijsku obradu.

Spirometrija (riječ znači “mjerenje daha”) je najčešća metoda za mjerenje plućne funkcije. Koristi se za mjerenje plućnog volumena i kapaciteta pluća te brzine protoka zraka prilikom udaha i izdaha. Spirometrija je izuzetno vrijedna i nezamjenjiva metoda prilikom otkrivanja i procjene stanja osoba s astmom, alergijama, KOPBom.

Izvodi se na slijedeći način: pacijent maksimalno udahne zrak iz okoline, a zatim najbrže što može i do kraja izdahne zrak iz pluća u aparat. Pritom je važno pridržavati se liječničkih uputa za izvođenje pretrage jer je suradnja pacijenta i pravilna tehnika izvođenja nužna za pravilnu interpretaciju nalaza. Radi veće točnosti, testiranje se može ponoviti. Posebna priprema prije pretrage nije potrebna.

Spirometrija je jednostavan i bezbolan test kojim se može utvrditi boluje li osoba od plućne bolesti, čak i prije nego se simptomi razviju. Svjetski dan kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB) obilježava se 19. studenog na poziv Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Globalne inicijative za kroničnu opstruktivnu plućnu bolest – GOLD (engl. Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease) u cilju povećanja svijesti o KOPB-u među zdravstvenim djelatnicima, javnozdravstvenim službama i općom populacijom.