Pulmologija – alergologija

Pulmologija je grana interne medicine koja se bavi dijagnosticiranjem i liječenjem bolesti pluća i dišnog sustava kao što su upale (nosa, sinusa, ždrijela, bronha i pluća), astma, bronhitis te kronična obstruktivna bolest pluća (KOBP).

Pulmološki specijalistički pregled započinje razgovorom pacijenta i liječnika tijekom kojeg liječnik sakuplja sve neophodne informacije o pacijentu i obitelji (utvrđivanje sklonosti alergijskim bolestima), sadašnjoj bolesti i njenom tijeku (osobna anamneza), a zatim obavlja detaljan klinički pregled. Pulmološku ambulantu Poliklinike vodi dr.med. Ljerka Glad, spec. pneumoftiziolog sa dugogodišnjim iskustvom na području alergološke obrade te u radu sa plućnim bolesnicima. Po završenom pregledu i dijagnostičkoj obradi dobit ćete dijagnozu bolesti, svu potrebnu terapiju, preporuke i termin za kontrolni pregled.

U slučaju medicinske indikacije i potrebe detaljnijeg ispitivanja plućne funkcije doktorica će predložiti spirometriju, a ukoliko se radi o smetnjama dišnog sustava izazvanim alergijskom rekacijom liječnica će vam preporučiti vrstu i opseg alergološkog testiranja na inhalacijske alergene.

Spirometrija (riječ znači “mjerenje daha”) je najčešća metoda za mjerenje plućne funkcije. Koristi se za mjerenje plućnog volumena i kapaciteta pluća te brzine protoka zraka prilikom udaha i izdaha. Spirometrija je izuzetno vrijedna i nezamjenjiva metoda prilikom otkrivanja i procjene stanja osoba s astmom, alergijama, KOPBom.

Izvodi se na slijedeći način: pacijent maksimalno udahne zrak iz okoline, a zatim najbrže što može i do kraja izdahne zrak iz pluća u aparat. Pritom je važno pridržavati se liječničkih uputa za izvođenje pretrage jer je suradnja pacijenta i pravilna tehnika izvođenja nužna za pravilnu interpretaciju nalaza. Radi veće točnosti, testiranje se izvodi više puta za redom. Posebna priprema prije pretrage nije potrebna.

 

 

ALERGIJA ILI PREHLADA

Alergija nastaje kao interakcija nasljednih i čimbenika okoliša, a alergijska reakcija nastaje zbog pretjeranog odgovora imunološkog sustava na uobičajene čimbenike iz okoliša. Tvari iz okoliša koje pokreću alergijsku rekaciju su brojne. Najčešće su grupirane prema načinu ulaska u organizam i organskom sustavu na kojem se javljaju simptomi.  Tako inhalacijski alergeni, kao što su grinje iz kućne prašine, životinjska dlaka, perje, pelud trava, stabala i korova, plijesni i slično, uzrokuju simptome na dišnom sustavu i bolesti kao što su alergijski rinitis i astma.

Sezonska alergija (sezonski rinitis) se javlja u doba godine kada počinje cvatnja bilja. Međutim u Hrvatskoj to traje gotovo cijelu godinu, jer lijeska cvjeta već u siječnju, a ambrozija prestaje tek u studenom. Stoga je ponekad je zaista teško razlikovati simptome sezonske alergije od obične prehlade ili viroze. Alergija uzrokuje kihanje, začepljenost i curenje nosa, svrbež očiju i ušiju, bolno grlo. Uz navedene simptome na prehladu upućuje povišena temperatura i kašalj. Za razliku od simptoma alergije koji dugo traju a prestaju tek primjenom lijekova, prehlada prestaje spontano nakon kraćeg vremena.

Iako su simptomi vrlo slični odgovori na neka pitanja mogu vam pomoć da sami posumnjate na alergiju i odlučite se za alergološka testiranja.

Mogućnost da ste alergični veća je ukoliko:

  • postoji dijagnoza alergije unutar uže obitelji
  • se simptomi javljaju svake godine u istom vremenskom periodu (proljeće, ljeto, jesen)
  • simptomi traju duže od 2 tjedna
  • se javlja iritantan svrbež očiju i nosa
  • je sluz koja se nalazi u nosu i grlu vodenasta i prozirna
  • nakon kihanja ne postoji olakšanje

Alergološko testiranje – Kožni prick testovi 

Kožni testovi se primjenjuju za potvrdu dijagnoze alergijske bolesti i određivanje preosjetljivosti na niz različitih antigena. Zbog jednostavnosti izvođenja i brzine dobivanja rezultata takav način testiranja je vrlo prikladan. U dijagnostici alergijskih reakcija na alergene iz zraka, kod pacijenata koji imaju simptome alergijskih bolesti kao što su alergijski rinitis i bronhijalna astma koriste se prick – kožni testovi na inhalacijske alergene (pelud trave, korova, trava i stabala, prašina, perje, dlake životinja, ambrozija, breza, lijeska, grinje, plijesan).

Test se izvodi na način da se jedna kapljica tekućine (alergena) stavi na površinu kože podlaktice. Obično se istovremeno testira više alergena (najčešće 10 do 20). Kroz svaku kapljicu se lancetom (malom iglom) napravi blagi bezbolan površni ubod i zatim se kapljica obriše sa kože. Ukoliko je osoba alergična na neki od testiranih alergena, na tom mjestu će se nakon dvadesetak minuta pojaviti crvenilo i mali otok. Reakcija je popraćena osjećajem svrbeža. Liječnik će izmjeriti veličinu crvenila, usporediti ju sa reakcijom na testni alergen (histamin) te odrediti inzentitet vaše reakcije i alergene na koje ste osjetljivi.

Prick testove do daljnjega ne obavljamo u našoj Poliklnici.

PRIPREMA ZA ALERGOLOŠKO TESTIRANJE

Najmanje 3 dana prije prick testa ne smijete koristiti antialergijske lijekove (antihistaminici) ili neke druge lijekove koji mogu utjecati na rezultate testa (triciklički antidepresivi). Potrebno je obavijestiti liječnika ako ste trudni, ako ste na nešto alergični, ako ste imali jače alergijske reakcije (otok usnica, jezika, otežano disanje, anafilaktički šok), ako bolujete od neke kronične bolesti (npr. astma, poremećaji rada srca) ili uzimate bilo kakve lijekove. Testiranje se ne može provoditi na promijenjenoj koži (npr. alergijska reakcija ili upala kože na mjestu testiranja).

Prilikom naručivanja na pregled/testiranje napomenite da koristite lijekove (i koje lijekove) ili imate bilo kakvo pitanje vezano uz testiranje.