Ultrazvuk i color doppler

PRIPREMA

Ultrazvučne pretrage su neškodljive za pacijente, bezbolne i neinvazivne, izvode se bez upotrebe igala ili katetera i ne zahtijeva nikakvu prethodnu pripremu te se mogu više puta ponavljati bez ikakvih štetnih posljedica.

Duljina snimanja ovisi o organu ili grupi organa koja se pregledava kao i o nalazu odnosno odstupanjima od normalnog nalaza (veličina, gustoća, anatomskoj lokalizaciji, dostupnosti) a  prosječno traje oko 20-30 minuta. Nalaz je gotov odmah po završetku snimanja.

Za ultrazvuk i doppler pretrage nije potrebna nikakva posebna priprema.

Za UZV abdomena preporuča se konzumirati zadnji obrok 6-8 sati prije pregleda, a dan ranije izbjegavati hranu koja napuhava (proizvodi zrak u crijevima). Kod UZV mokraćnog mjehura važno je da mjehur bude ispunjen, no ukoliko ispunjenost ne bude dovoljna popit ćete nekoliko čaša vode i nastaviti obavljati pretragu.

Za preventivni redoviti UZV dojki važno je da žena bude u prvoj polovini menstrualnog ciklusa (1. dan ciklusa = 1. Dan krvarenja).

Za sve ostale pretrage ukoliko će biti potrebno, detaljnija uputstva dati će Vam medicinsko osoblje naše poliklinike prilikom dogovora za pregled.

ULTRAZVUK i COLOR DOPPLERULTRAZVUKCOLOR DOPPLER ULTRAZVUK

Danas sa sigurnošću možemo tvrditi da nema niti jednog područja medicine u kojem ultrazvučna dijagnostika nije našla primjenu. U Poliklinici Svečnjak, prema medicinskoj indikaciji postavljenoj od strane našeg specijaliste ili preporuci Vašeg liječnika, možete obaviti široki spektar radioloških pretraga iz područja ultrazvučne i color doppler dijagnostike.

Obje pretrage, ultrazvuk i color doppler, su neškodljive za bolesnika, neinvazivne, bez upotrebe igala ili katetera i ne zahtijevaju nikakvu prethodnu pripremu te se mogu više puta ponavljati bez ikakvih štetnih posljedica (npr u trudnoći).

Promjene pronađene tijekom pretrage se mogu snimiti, a slika ili zapis prilaže se uz pisano mišljenje liječnika. Ultrazvučno snimanje, ovisno o organu ili skupini organa kao i o nalazu, traje otprilike 30 minuta, a nalaz je gotov odmah.

Ultrazvuk kao dijagnostička pretraga omogućuje uvid u veličinu, izgled i građu promatranih organa, a temelji se na prijenosu ultrazvučnih valova u žlijezdano tkivo i mjerenju reflektiranog ultrazvučnog signala koji se bilježi na način pogodan za interpretaciju. Budući da se kod bolesti mijenja veličina, oblik i histološka građa, mijenja se i reflektirani ultrazvučni signal. Na temelju te promjene zaključuje se da je riječ o patološkom procesu.

Ultrazvučno snimanje, nije bolno niti neugodno za pacijenta. Većina pregleda izvodi se tako da pacijent leži na krevetu i oslobodi samo dio tijela koji se snima (štitnjača, dojke, abdomen). Liječnik prije početka snimanja nanosi gel koji spriječava prisustvo zraka između kože i ultrazvučne sonde. Sonda je dio aparata koji se postavlja na promatrani organ. Prelaskom sonde preko organa na ekranu aparata vidi se izgled organa kao i eventulana odstupanja od normalne građe ili veličine (ciste, tumori, sjene i sl).

Subspecijalističke ultrazvučne pretrage rade se u skopu specijalističkih ambulanti (ginekološki ultrazvuk, ultrazvuk dojki, ultrazvuk štitnjače, ultrazvuk srca).

Doppler-sonografija (popularno Color-Doppler ili obojeni Doppler) je kao i ultrazvuk  neiznvazivna metoda koja pruža uvid u cirkulaciju skoro svih dijelova tijela, omogućava ocjenu ishemije (nedostatne opskrbe kisikom) pojedinih organa, otkriva patologiju srca, arterija i vena te prikaz tumorske vaskularizacije organa. Izvodi se na isti način, prislanjanjem sonde na promatrane krvne žile. Ova je pretraga dinamička a tijekom pretrage na ekranu vidimo subjektivni prikaz krvnih žila, zapravo njihov sadržaj tj. krvne stanice koje se kreću – cirkuliraju u raznim smjerovima. Na taj način opisujemo stijenke srčanih šupljina ili krvne žile, otkrivamo da li su krvne žile sužene, da li postoje plakovi na stjenkama krvnih žila (aterosklerotske promjene), je li protok krvi ubrzan ili usporen te otkrivamo da li postoje zastoji u cirkulaciji (kod dopplera vena na primjer).

Najčešće color doppler pretrage su pretrage krvnih žila vrata (CD karotida i VB sliva) čiji je zadatak da opskrbljuju krvlju moždano deblo i moždane stanice, a najčešći simptomi zbog kojih se doppler snimaju su vrtoglavice, glavobolje, prolazne ishemije mozga. Karotidne arterije smještene su s prednje strane vrata (lijeva i desna) i prve su žile u kojima se stvaraju aterosklerotske promjene – nastaju plakovi.

Pored krvnih žila vrata česte su doppler pretrage arterija i vena nogu, kao i ultrazvuk-color doppler srca u sklopu kardiološke obrade, a u ginekologiji ginekološki color doppler.

Veliki značaj doppler pretrage je u dijagnostici zloćudnih novotvorina (karcinoma, malignih tumora), jer se tada stvaraju nove krvne žile koje inače ne postoje a čija je svrha prehraniti  novotvorinu, odnosno tumor. Te su žile povezane sa normalnom cirkulacijom i na taj način dolazi i do rasapa malignih stanica u druge organe (metastaze).