Ambulanta za dojke

USLUGE

Veliku pažnju posvećujemo cjelovitoj zdravstvenoj zaštiti žena. Kako bi naše pacijentice mogle obaviti preventivne preglede za žene, u Poliklinici Svečnjak radi i Ambulanta za dojku. Važnost redovitih pregleda dojki, kao i ginekoloških pregleda, je u pravovremenom otkrivanju i liječenju bolesti (rano otkrivanje karcinoma dojke i grlića maternice)

U našoj Ambulanti možete obaviti:

  • Specijalistički pregled radiologa – razgovor s pacijentom, anamneza i klinički pregled
  • Ultrazvučni pregled dojki – rano otkrivanje kvržica, cističnih i tumorskih promjena
  • Mamografiju – rendgenska metoda pregleda dojki

Nalaz kliničkog pregleda i ultrazvuka određuje dinamiku i vrstu narednih pregleda. Mamografija (poslije 40. godine) i ultrazvuk dojki predstavljaju metode koje se međusobno dopunjuju i od kojih svaka ima svoje mjesto u dijagnostici promjena dojke.

 

PRIPREMA ZA PREGLED

Redoviti ultrazvučni pregledi dojki, svakih 8-12 mjeseci, preporučaju se ženama od 20 do 40 godine života. Bazičnu (prvu) mamografiju preporuča se načiniti u 40. godini života, a potom jednom godišnje ili jednom u dvije godine, prema preporuci liječnika i ultrazvučnom nalazu. Oba pregleda je najbolje napraviti oko 10. dana mensturacijskog ciklusa (1. dan krvarenja=1. dan ciklusa).  Žene u menopauzi moraju i nadalje nastaviti redovito kontrolirati dojke.

Na pregled je uvijek potrebno donjeti snimku prethodne mamografije i stare nalaze.

 

Mamografija ili ultrazvuk dojki

Mamografija ili ultrazvuk dojki? Ne znate kada i kako započeti? Ukoliko nikada niste na bile na pregledu dojki, nije važno. Jednom se mora započeti! Ako je od zadnjeg ultrazvuka koji

0 comments