Mamografija ili ultrazvuk dojki

Mamografija ili ultrazvuk dojki? Ne znate kada i kako započeti?

Ukoliko nikada niste na bile na pregledu dojki, nije važno. Jednom se mora započeti!

Ako je od zadnjeg ultrazvuka koji ste obavile prošlo više od 12 mjeseci, nazovite nas!

Pomoći ćemo vam oko vrste pregleda koju trebate obaviti i savjetovati vas kada je najbolje vrijeme za pregled!

Redovitost pregleda

Dužnost svake žene je redovita briga o dojkama. Ona započinje kod kuće, redovitim samopregledom dojki, već u ranoj mladosti. Redovitost je važna, jer ćemo kada bolje upoznamo vlastite dojke, na vrijeme primijetiti svaku promjenu. Samopregledi su važni jednako kao i ginekološki pregledi na koje većina mladih djevojaka odlazi redovito.  

Ultrazvuk

Pored samopregleda, obavezno je, najbolje je već oko 25. godine života, jedan puta godišnje, obaviti preventivni ultrazvučni pregled dojki. Kao i svaki drugi ultrazvučni pregled, ni ovaj ultrazvuk nije štetan, nije bolan i ne traje dugo.

Mamografija

Ako ste blizu 40. pored ultrazvuka, vrijeme je i za prvu (bazičnu) mamografiju. Zahvaljujući Preventivnim programima Ministarstva zdravlja, žene od navršene 50. godine života uključene su u Nacionalni program i dobit će poziv za besplatnu mamografiju na kućnu adresu. Međutim, to može biti prekasno za prvi susret s liječnikom i prvu kontrolu dojki.

Ultrazvuk i mamografija su dvije različite metode pregleda. Njihovi se rezlutati međusobno nadopunjavaju. Prilikom godišnjeg ultrazvuka dojki liječnik će vam reći kada je vrijeme za idući ultrazvuk i narednu mamografiju.

Ne mora vas biti strah, jer odlaskom na ultrazvuk nećete dobiti kacinom dojke, kao što niti svaki PAPA test ne znači karcinom grlića maternice. Zloćudne promjene nisu tako česte. Kod većine žena nalaz je uredan i primjeren dobi te se preporučaju godišnje kontrole. Jedan dio žena ima promjene u smislu cista i dobroćudnih kvržica (tzv. fibrocistične promjene) koje zahtijevaju češće praćenje (ultrazvuk svakih 6-8 mjeseci).

Nazovite nas, pišite nam, pitajte nas! Dozvolite nam da vas ohrabrimo!