Interna medicina

PRIPREMA ZA PREGLED

Za posjet internističkoj ordinaciji nije potrebna nikakva posebna priprema. Ukoliko je u sklopu pregleda predviđeno i vađenje krvi preporučljivo je doći na tašte i tijekom dana ili dan ranije jesti laganiju hranu (manje masnu, kuhanu). Dozvoljeno je piti vodu, čaj bez šećera i obavezno treba popiti lijekove. U slučaju da je uz internistički pregled predviđena i ultrazvučna dijagnostika, poželjno je izbjegavati hranu koja „napuhuje“ jer zrak u crijevima ometa dobru dijagnostiku ultrazvukom.

Za slučaj pregleda mokračnog mjehura ultrazvukom preporučljivo je da mjehur bude pun, međutim nije potrebno trpiti i zadržavati mokraću jer mjehur se može napuniti i tijekom boravka u poliklinici.

O svim pojedinostima vezanim uz Vaš pregled ili pretragu, kao i o načinu pripreme obavijetit će Vas prilikom naručivanja naše medicinsko osoblje.

 

OPĆENITO O INTERNOJ MEDICINI

Interna medicina je grana medicine koja se bavi problemima i bolestima unutarnjih organa. Interna medicina se, ne bez razloga, naziva “kraljicom medicine”, jer predstavlja osnovu mnogih daljnjih subspecijalizacija odnosno grana medicine uže specijaliziranih za pojedine organe ili organske sustave kao npr. endokrinologija (bolesti žlijezda s unutranjim izlučivanjem kao što su štitnjača, nadbubrežne žlijezde, spolne žljezde i njihovi proizvodi hormoni), kardiologija (bolesti srca i krvnih žila), pulmologija (bolesti pluća i dišnih organa), nefrologija (bolesti bubrega i mokraćnog sustava), gastroenterologija (bolesti probavnih organa).

U našoj Poliklinici rade: Opća internistička ambulanta, Kardiološka ambulanta, Pulmološko-alergološka ambulanta i Ambulanta za štitnjaču.

U općoj internističkoj ordinaciji možete obaviti pregled liječnika specijaliste interne medicine, sistematski pregled kao i predoperativne preglede s obradom i zatražiti drugo mišljenje (second opinion).

Internistički pregled je pregled kod kojeg liječnik specijalist interne medicine tijekom  razgovora uzima detaljne podatke od pacijenta uključujući prijašnje bolesti, bolesti u obitelji kao i razlog dolaska(anamneza). Potom obavlja i detaljni klinički pregled koji obuhvaća inspekciju, palpaciju, perkusiju i auskultaciju što znači da će liječnik utvrditi kakvo je opće stanje pacijenta, pogledati kožu i vidljive sluznice, laganim pritiscima vrhovima prstiju pregledati limfne čvorove, krvne žile, trbušne organe i poslušati srce i pluća. Sastavni dio pregleda je i mjerenje krvnog tlaka. Po zavšenom razgovoru i pregledu u dogovoru s pacijentom odlučit će o daljnjim potrebnim pretragama ili pregledima.

Vrstan internist mora imati široki spektar bolesti kojima se bavi, ali i s druge strane osjećaj kada treba konzultirati kolegu koji je uže specijaliziran za pojedino područje. Dobar internist  i kliničar može biti u stanju prepoznati i riješiti većinu tegoba od kojih su najčešći poremećaji cirkulacije, bolesti pluća i bronha, bolesti žlijezda s unutarnjim izlučivanjem, bolesti srca, bolesti bubrega i urinarnog trakta, bolesti gastrointestalnog trakta(želudac,crijeva) kao i problemi s prostatom.

U našoj Poliklinici internist obavlja i sistematske preglede čiji je opseg i sadržaj prilagođen životnoj dobi, spolu i postojećim zdravstvenim problemima pacijenata. Osnovi sistematski pregled uključuje kompletnu analizu krvi i urina, klinički pregled sa EKG-om i ultrazvuk organa trbušne šupljine i organa mokraćnog sustava te prostate kod muškaraca. Ostale pretrage kao što su color doppler srca i krvnih žila, ultrazvuk štitnjače, tumorski markeri ili hormoni pridružuju se na preporuku internista prema rezultatima obavljenog pregleda ili željama klijenata. Više o sistematskim pregledima potražite na našoj web stranici u posebnom odjeljku.

Predoperativni pregled i mišljenje internista sastavni su dio uobičajene predoperativne pripreme kod kirurških zahvata. Prema naputku nadležnog kirurga pacijent obavlja laboratorijsku obradu, RTG snimanje srca i pluća, EKG i sl. (ovisno o zahvatu) te sa gotovim nalazima može doći u polikliniku na pregled i mišljenje internista ili pretrage može obaviti kod nas.

Ukoliko imate puno nalaza, nerazjašnjenu dijagnozu ili niste zadovoljni dosadašnjim tijekom liječenja u Poliklinici možete zatražiti konzilijarni pregled i drugo mišljenje liječnika subspecijaliste.