Prehlada ili alergija

pexels-photo (1)

Alergija nastaje kao interakcija nasljednih i čimbenika okoliša, a alergijska reakcija nastaje zbog pretjeranog odgovora imunološkog sustava na uobičajene čimbenike iz okoliša. Tvari iz okoliša koje pokreću alergijsku rekaciju su brojne. Najčešće su grupirane prema načinu ulaska u organizam i organskom sustavu na kojem se javljaju simptomi. Tako inhalacijski alergeni, kao što su grinje iz kućne prašine, životinjska dlaka, perje, pelud trava, stabala i korova, plijesni i slično, najčešće uzrokuju simptome na dišnom sustavu i bolesti kao što su alergijski rinitis i astma.

Sezonska alergija (sezonski rinitis) se najčešće javlja u doba godine kada počinje cvatnja bilja. Međutim u Hrvatskoj to traje gotovo cijelu godinu, jer lijeska cvjeta već u siječnju, a ambrozija prestaje tek u studenom. Stoga je ponekad zaista teško razlikovati simptome sezonske alergije od obične prehlade ili viroze. Alergija uzrokuje kihanje, začepljenost i curenje nosa, svrbež očiju i ušiju, bolno grlo. Uz navedene simptome na prehladu upućuje povišena temperatura i kašalj. Za razliku od simptoma alergije koji dugo traju i prestaju tek primjenom lijekova, prehlada prestaje spontano nakon kraćeg vremena. Iako su simptomi vrlo slični odgovori na neka pitanja mogu Vam pomoć da sami posumnjate na alergiju i odlučite se za pregled pulmologa – alergologa.

Mogućnost da ste alergični veća je ukoliko:

  • postoji dijagnoza alergije unutar uže obitelji
  • se simptomi javljaju svake godine u istom vremenskom periodu (proljeće, ljeto, jesen)
  • simptomi traju duže od 2 tjedna
  • se javlja iritantan svrbež očiju i nosa
  • je sluz koja se nalazi u nosu i grlu vodenasta i prozirna
  • nakon kihanja ne postoji olakšanje

Specijalistički pregled pulmologa-alergologa potvrdit će Vaše sumnje da patite od alergije, lijekovi će Vam donjeti olakšanje, a ispravna terapija i redovne kontrole spriječiti će nastanak ozbiljnih i teških, kroničnih bolesti dišnog sustava kao što su Astma i Kronična opstruktivna plućna bolest.

Nazovite nas i naručite se!

fotografija: pexels.com