Sutra je sistematski pregled

Kako se pripremiti za sistematski pregled?

Dan ranije potražite stare nalaze i medicinsku dokumentaciju koju biste željeli pokazati liječniku. Ako imate neka pitanja, slobodno ih zapišite kako nebiste zaboravili pitati. Taj dan možete jesti laganiju hranu i namirnice koje vas ne nadimaju, zbog zraka u crijevima koji će zasmetati kod ultrazvuka abdomena. Nemojte jesti kasno navečer.

Ujutro, prije odlaska na pregled i vađenja krvi, preporučamo vam da popijete vode, čaj bez šećera, a za one koji baš nikako ne funkcioniraju bez kave…može i malo kave, ali bez šećera. Za pretragu urina nije nam potreban prvi jutarnji urin. Lijekove koje inače pijete ujutro, obavezno popijte i na dan pregleda. 

  • Vađenje krvi, spriometrija, EKG i ultrazvuk

Iako pregled traje oko sat vremena od termina u koji ste naručeni, ne morate biti gladni. Nakon vađenja krvi ostavit ćemo vas koju minutu pa ponesite sa sobom pecivo, jogurt, bananu, energetsku pločicu ili najbolje jedan zdravi smoothie. Niste “od doručka”? Ne brinite, uvijek se kod nas pronađe koja kockica čokolade, a za ovisnike o kavi pripremit ćemo i kavicu.

Ukoliko se bojite vađenja krvi, slobodno nam to napomenite, niste jedini! Možemo vas poleći na krevet, ako će vam tako biti lakše. Nakon vađenja krvi, snimanja srca (EKG) i spirometrije (provjera plućne funkcije), obavit ćete ultrazvuk abdomena, a potom sa svim nalazima ići na pregled kod doktorice.

  • Internistički pregled

To je trenutak za sva vaša pitanja i stare nalaze. Doktorica će vas pitati za bolesti u obitelji i vaše ranije bolesti, lijekove koje pijete i tegobe koje sada imate. Nakon toga će vas pregledati klinički od glave do pete i poslušati srce i pluća te očitati vaš EKG i spirometriju. Sve obavljeno će zabilježiti na vaš nalaz.

  • Rezultati i završno mišljenje

Naredni dan ćemo kometnirati nalaze krvi i urina i telefonski vam dati sve dodatne preporuke i savjete. Original nalaza i završno mišljenje poslat ćemo na vašu kućnu adresu.

Ako smo nešto preskočili, naravno da nas uvijek možete nazvati na telefon ili nam pisati ako vas još nešto interesira, kako prije tako i nakon pregleda. Najviše nas vesele povratne informacije o izgubljenim kilogramima ili uspješno sniženim vrijednostima masnoća u krvi! I o načinu na koji vi ste uspjeli!