Čudotvorne detoksikacije nema, ali pomoći ima!

Čudotvorne detoksikacije nema! Ukoliko mislite da ste zadnjih mjeseci pretjerali, nemojte se sramiti niti kažnjavati. Nemojte donositi velike odluke, krenite korak po korak!

Višak kilograma i kalorija ne možemo skinuti preko noći, međutim svakodnevnim unošenjem pojedinih namirnica možemo puno pomoći. Detoksikacija se u našem se tijelu, ponajviše u jetri, odvija konstantno. Osim detoksikacije, nešto lakša prehrana, doprinjet će i boljem raspoloženju.

Ponovit ćemo namirnice koje će nam pomoći da se što brže vratimo u normalu:

Limun sadrži vitamin C koji ima odlična antioksidativna djelovanja, smanjuje razinu slobodnih radikala koji nastaju kao posljedica nezdravih životnih navika. Ovo citrusno voće ima alkalno djelovanje, što znači da će regulirati pH ravnotežu u tijelu i ojačati imunološki sustav.

Započnite dan limunadom s mlakom vodom i bez šećera kako biste pomogli tijelu da se oslobodi od toksina.

Đumbir će potaknuti rad probavnog sustava, ublažiti nadutost i plinove.

Đumbir također ima odlična antioksidativna svojstva te će ojačati naš imunitet.

Dodajte đumbir u čaj, svježe iscijeđeni sok, čašu tople vode ili u juhu!

Češnjak, osim što ima antiupalno, antibakterijsko i antibiotsko djelovanje, sadrži i alicin koji potiče proizvodnju bijelih krvnih stanica što pomaže u borbi protiv toksina.

Češnjak što češće jedite u sirovom obliku, a također ga možete dodati u razne umake, salate, ribe, mesa pa i juhe.

Cikla je bogat je izvor magnezija, željeza i vitamina C. Dobra je za kožu, kosu i snižavanje kolesterola, ali također potiče i detoksikaciju. Ciklu jedite sirovu u obliku salate ili soka.

Zeleni čaj detoksikaciju će učiniti još boljom, jer štiti zdravlje jetre, bogat je antioksidansima i odličan za mršavljenje.

Kupus  će nas opskrbiti antioksidansima, smanjiti razinu slobodnih radikala i poboljšati rad jetre. Najbolje ga je pojesti svježe naribanog na salatu.

Svježe voće, prije svega sezonsko, odličan je izvor vitamina, minerala, antioksidansa i vlakana. Ne sadrži puno kalorija i zbog toga je najbolji izbor u procesu detoksikacije. Neka voće bude raznoliko i svaki dan na vašem meniju.

Prehranu nadopunite cjelovitim žitaricama, poput smeđe riže koja je odličan izvor vitamina B, magnezija, mangana, fosfora, vlakana važnih za čišćenje crijeva, a selen će zaštititi zdravlje jetre i poboljšati njezin rad.

Provodite što više vremena na otvorenom i pripazite na dnevni unos tekućine!

Poboljšanje ćete osjetiti već nakon desetak dana! Samo hrabro!

Karolina Žeželj Kreber, nutricionist