Alergološko testiranje: Kožni prick testovi

Alergološko testiranje

Kožni prick testovi se primjenjuju za potvrdu dijagnoze alergijske bolesti i određivanje preosjetljivosti na niz različitih antigena. Zbog jednostavnosti izvođenja i brzine dobivanja rezultata, takav način testiranja je vrlo prikladan za pravovremeno postavljanje dijagnoze, početak liječenja i sprečavanje komplikacija neliječenih alergija kao što su astma i kronična opstruktivna bolest pluća.

Trajanje i dijagnoza alergija

Sezonska alergija se javlja u doba godine kada počinje cvatnja bilja. Međutim, u Hrvatskoj to traje gotovo cijelu godinu, jer lijeska cvjeta već u siječnju, a ambrozija prestaje tek u studenom. Stoga je ponekad je zaista teško razlikovati simptome sezonske alergije od obične prehlade ili viroze.

U dijagnostici alergijskih reakcija na alergene koje udišemo, pomoći će nam kožni testovi na inhalacijske alergene: pelud trave, korova, trava i stabala, prašina, perje, dlake životinja, ambrozija, breza, lijeska, grinje, plijesan.

Izvođenje Prick testa

Test se izvodi na način da se jedna kapljica tekućine (alergena) stavi na površinu kože podlaktice. Obično se istovremeno testira više alergena (najčešće 10 do 20). Kroz svaku kapljicu se lancetom (malom iglom) napravi blagi, bezbolan, površni ubod i zatim se kapljica obriše sa kože. Ukoliko je osoba alergična na neki od testiranih alergena, na tom mjestu će se nakon dvadesetak minuta pojaviti crvenilo i mali otok. Reakcija je popraćena osjećajem svrbeža. Liječnik će izmjeriti veličinu crvenila, usporediti ju sa reakcijom na testni alergen (histamin) te odrediti inzentitet vaše reakcije i alergene na koje ste osjetljivi.

Rezultat testiranja 

Prema rezultatu testiranja liječnik će vam preporučiti odgovarajuće lijekove, ali i doba godine kada ih trebate početi uzimati. Ukoliko je potrebno, uputit će vas i na dodatne pretrage krvi. Dugogodišnje, neadekvatno liječene alergije mogu dovesti i do promjena na plućima. U tom slučaju dobit ćete preporuku za daljnju obradu i ispitivanje plućne funkcije te RTG snimanje pluća.

Priprema za alergološko testiranje

Najmanje pet dana prije prick testa ne smijete koristiti antialergijske lijekove (antihistaminici) ili neke druge lijekove koji mogu utjecati na rezultate testa (triciklički antidepresivi). Potrebno je obavijestiti liječnika ako ste trudni, ako ste na nešto alergični, ako ste imali jače alergijske reakcije (otok usnica, jezika, otežano disanje, anafilaktički šok), ako bolujete od neke kronične bolesti (npr. astma, poremećaji rada srca) ili uzimate bilo kakve lijekove. Testiranje se ne može provoditi na promijenjenoj koži (npr. alergijska reakcija ili upala kože na mjestu testiranja).

Prilikom naručivanja na pregled/testiranje napomenite da koristite lijekove (i koje lijekove) ili imate bilo kakvo pitanje vezano uz testiranje.