Kako se pripremiti za alergološko testiranje

Kožni prick testovi

Kožni testovi se najčešće primjenjuju za potvrdu dijagnoze alergijske bolesti i određivanje preosjetljivosti na niz različitih antigena. Zbog jednostavnosti izvođenja i brzine dobivanja rezultata takav način testiranja je vrlo prikladan. U dijagnostici alergijskih reakcija na alergene iz zraka, kod pacijenata koji imaju simptome alergijskih bolesti kao što su alergijski rinitis i bronhijalna astma koriste se prick – kožni testovi na inhalacijske alergene (pelud trave, korova, trava i stabala, prašina, perje, dlake životinja, ambrozija, breza, lijeska, grinje, plijesan).

Test se izvodi na način da se jedna kapljica tekućine (alergena) stavi na površinu kože podlaktice. Obično se istovremeno testira više alergena (najčešće 10 do 20). Kroz svaku kapljicu se lancetom (malom iglom) napravi blagi bezbolan površni ubod i zatim se kapljica obriše sa kože. Ukoliko je osoba alergična na neki od testiranih alergena, na tom mjestu će se nakon dvadesetak minuta pojaviti crvenilo i mali otok. Reakcija je popraćena osjećajem svrbeža. Liječnik će izmjeriti veličinu crvenila, usporediti ju sa reakcijom na testni alergen (histamin) te odrediti inzentitet vaše reakcije i alergene na koje ste osjetljivi.

PRIPREMA ZA ALERGOLOŠKO TESTIRANJE

Najmanje 3 dana prije prick testa ne smijete koristiti antialergijske lijekove (antihistaminici) ili neke druge lijekove koji mogu utjecati na rezultate testa (triciklički antidepresivi). Potrebno je obavijestiti liječnika ako ste trudni, ako ste na nešto alergični, ako ste imali jače alergijske reakcije (otok usnica, jezika, otežano disanje, anafilaktički šok), ako bolujete od neke kronične bolesti (npr. astma, poremećaji rada srca) ili uzimate bilo kakve lijekove. Testiranje se ne može provoditi na promijenjenoj koži (npr. alergijska reakcija ili upala kože na mjestu testiranja).

Prilikom naručivanja na pregled/testiranje napomenite da koristite lijekove (i koje lijekove) ili imate bilo kakvo pitanje vezano uz testiranje.